Onrust in Kruidenwijk Nijverdal over mogelijke plaatsing van 5G-mast

woensdag, 17 februari 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Onrust in Kruidenwijk Nijverdal over mogelijke plaatsing van 5G-mast: ‘Onaanvaardbare aantasting van ons woon- en leefgenot’
Bron: www.tubantia.nl/hellendoorn/onrust-in-kruidenwijk-nijverdal-over-mogelijke-plaatsing-van-5g-mast-onaanvaardbare-aantasting-van-ons-woon-en-leefgenot~a7a046db/
17 febr. 2021

NIJVERDAL - Verontruste bewoners van de Kruidenwijk zijn fel gekant tegen de mogelijke plaatsing van een 5G-zendmast in een bosperceel aan de Veenweg. Zo’n hoge mast zou het uitzicht verpesten en omwonenden vrezen voor effecten op hun gezondheid.

Han Haveman

De bewoners boden dinsdagavond digitaal een petitie aan de Hellendoornse gemeenteraad aan met het dringende verzoek een andere plek voor deze nu al omstreden mast te zoeken. De petitie werd door 284 bewoners ondertekend.

De onrust in het bewuste deel van de Kruidenwijk speelt al anderhalf jaar. In oktober 2019 kreeg een aantal bewoners een brief van Novec, een dochteronderneming van netwerkbeheerder TenneT, waarin gewag werd gemaakt van het voornemen een zendmast te plaatsen ‘in het groen aan de Veenweg’. Dat is nodig om de dekking van het mobiele netwerk in de hele Kruidenwijk te verbeteren.

Mobiele dekking
Twee telecomproviders maken hiervoor nu gebruik van een hoogspanningsmast, die bij een speeltuin aan de Hondsdraf staat. Zij willen hun services uitbreiden en opwaarderen naar 5G, maar door aangescherpte regels kan dat niet langer in een mast, die tussen de huizen staat. Vandaar dat Novec in nauwe samenwerking met de gemeente Hellendoorn op zoek is gegaan naar een geschikte plek voor een nieuwe zendmast. Die is nu gepland in een stukje wijkgroen tegenover Veenweg 10.

Bomen gekapt
De mast wordt zo’n 37 meter hoog en torent circa 12 meter boven de meeste bomen uit. Voor de aanleg moeten tien bomen worden gekapt. Dit tot groot verdriet van veel omwonenden, die hier hun hond uitlaten, wandelen en hun kinderen laten spelen. Een ecoloog van de gemeente heeft de situatie in juni 2020 ter plaatse beoordeeld en daarna aangegeven dat hij deze plek geschikt acht.

Gezondheidsrisico's
„Maar daar zijn veel omwonenden het helemaal niet mee eens”, zegt Marijke de Jong. Zij is één van de drijvende krachten achter het verzet tegen de komst van de zendmast aan de Veenweg. De Jong: „Wij zitten daar helemaal niet op te wachten. Zo’n mast verpest ons uitzicht, leidt tot waardevermindering van onze huizen en het is nog steeds onduidelijk welke gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan de elektromagnetische straling van 5G.

Zolang 5G is omgeven met allerlei mitsen en maren en zelfs wetenschappers hierover geen eensluidend oordeel kunnen geven willen wij deze mast hier absoluut niet hebben. Dit is gewoon een onaanvaardbare aantasting van ons woon- en leefgenot.”

Ergernis over communicatie
Novec heeft enkele weken geleden een omgevingsvergunning bij de gemeente aangevraagd om de zendmast te kunnen plaatsen. De actievoerende burgers snappen niet dat Hellendoorn bereid lijkt om een risico met de gezondheid van haar eigen inwoners te nemen. Ze vinden dat de communicatie met hen over de omstreden zendmast volstrekt onvoldoende is geweest en hebben zich flink geërgerd aan een opmerking in gemeentelijke mails, waarin de ontstane onrust werd afgedaan als ‘onderbuikgevoelens’. „Hoe kun je dat nu zeggen?”, vragen De Jong en haar medestanders zich af.

Andere plek zoeken
Met een petitie hopen zij de plaatsing van de zendmast aan de Veenweg te voorkomen. Ze vinden dat de nieuwe mast veel verder van de woningen af moet komen te staan. Dat deze in de richting van het Wierdense Veld (Spikkenplasweg) moet worden verplaatst en hierover met terreinbeheerder Landschap Overijssel moet worden gesproken.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie