Net nu de recessie begint, moeten telecombedrijven miljoenen op tafel leggen voor 5G-frequenties

zondag, 05 april 2020 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.trouw.nl/economie/net-nu-de-recessie-begint-moeten-telecombedrijven-miljoenen-op-tafel-leggen-voor-5g-frequenties~b20c1029/
4 april 2020

Al het thuiswerken toont het belang van goede internetverbindingen. 5G maakt razendsnel mobiel internet mogelijk. De veiling voor 5G-licenties moet minstens 900 miljoen euro opbrengen. Maandag sluit de inschrijving voor telecombedrijven.

Hans Nauta

5G, het hele snelle mobiele internet, komt eraan. Het veilingproces voor de radiofrequenties door de overheid is namelijk begonnen. Uiterlijk maandag om 12 uur moeten bedrijven die licenties willen binnenhalen, zich melden bij notariskantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Ook moeten deelnemers zorgen voor een bankgarantie of een som van 35,3 miljoen euro, als bewijs dat ze na een gewonnen veiling echt kunnen betalen.
KPN en VodafoneZiggo doen mee, en waarschijnlijk ook T-Mobile. Verder kunnen andere Europese telecomaanbieders zich inschrijven. Er komt een elektronische veiling, waarvan de datum nog niet vaststaat. Deze moet in totaal 900 miljoen euro opbrengen, maakte het ministerie van economische zaken bekend. De vergunningen zijn geldig tot 2040.

900 miljoen euro. Is dat veel voor de technologie van de toekomst? Marktpartijen vinden van wel. Begin dit jaar kon iedereen commentaar geven op de voorwaarden van de veiling en het ministerie heeft de uitkomsten daarvan samengevat, zonder namen te noemen. “Respondenten zeiden dat de minimumprijzen te dicht bij de marktwaarde zitten, en daarom dus te hoog zijn. Zij beweren dat er daardoor in de toekomst minder ruimte zal zijn om in 5G-netwerken te investeren.” Als de licenties te duur worden, blijft er minder geld over voor 5G-apparatuur.

Stevige beginprijs
Maar volgens het ministerie is zo’n stevige beginprijs belangrijk, omdat er niet zoveel concurrentie in de markt is. De opbrengst van de veiling zou anders te laag uitvallen.

Die minimumprijs is vastgesteld op advies van Deloitte. Dit consultancybureau heeft hiervoor een eigen database gebruikt met veilingen van telecomfrequenties van 2009 tot 2019 in allerlei Europese landen. Verder is gekeken naar de gemiddelde investeringen voor een telecombedrijf. Ook zijn specifiek Nederlandse omstandigheden meegenomen, zoals de bevolkingsgroei, het dataverbruik en de gemiddelde opbrengst per gebruiker.

Deloitte heeft verder de economische omstandigheden van Nederland meegenomen bij het bepalen van die minimumprijs. Maar sindsdien zijn de vooruitzichten nogal veranderd. Opeens zit de wereld in een crisis. Een recessie is waarschijnlijk.

Krimp in telecomsector
Consumenten zullen bij financiële tegenslag minder snel een 5G-smartphone aanschaffen. De tijd die telecombedrijven nodig hebben om hun investeringen terug te verdienen, zal eerder langer dan korter worden. De verdiensten in de telecom staan al onder druk, schreef ABN Amro in een marktanalyse. De bank voorspelde in januari dat de telecomsector een jaar met krimpende omzet tegemoet kon zien.

Al het thuiswerken toont het belang van een sterke telecombranche en van snelle verbindingen. Maar verder kan de recessie ook betekenen dat telecombedrijven in die veiling minder hard tegen elkaar gaan opbieden dan ze een kwartaal geleden zelf hadden voorzien. De opbrengst kan dus tegenvallen.

Spanje en Frankrijk hebben hun 5G-veiling uitgesteld vanwege de coronacrisis
In de veilingregels staat dat de staatssecretaris de veiling mag uitstellen bij bijzondere omstandigheden. Europa heeft besloten dat een bepaalde frequentieband (700 MHz) uiterlijk 30 juni moet worden toegewezen. Maar Spanje en Frankrijk lieten deze week weten hun 5G-veilingen uit te stellen, net als Oostenrijk. Overmacht door de coronacrisis.

Een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer zegt dat zij de ontwikkelingen in de gaten houdt, maar vooralsnog geen noodzaak ziet voor uitstel. “De vergunningen die geveild worden zijn commercieel aantrekkelijk en geven aan de betreffende winnaars twintig jaar het exclusieve recht om ze te gebruiken.”

Zie ook:
‘De aanleg van 5G is geopolitiek en de EU wordt uit elkaar gespeeld’

www.trouw.nl/buitenland/de-aanleg-van-5g-is-geopolitiek-en-de-eu-wordt-uit-elkaar-gespeeld~bab0b111/

Beslissingen over nieuwe technologie zijn essentieel voor onze veiligheid. Expert Marietje Schaake legt uit waarom 5G zo belangrijk is.

Ministers en generaals praten op de veiligheidsconferentie in München weinig over tanks, schepen en vliegtuigen en veel over data, netwerken en technologie. Marietje Schaake, verbonden aan Stanford University in Californië, president van de nieuwe denktank CyberPeace en voormalig Europarlementariër (D66), schetst de dilemma’s voor de beleidsmakers.

Waarom gaat het hier zoveel over het nieuwe communicatienetwerk 5G en het Chinese bedrijf Huawei?

“Het is een geopolitieke kwestie, waarin veiligheid, democratie, economie en mensenrechten samenkomen. Het gebruik van 5G dringt veel verder in onze levens door dan eerdere netwerken. Slimme apparaten en zelfrijdende auto’s communiceren met elkaar en dat levert enorm veel data op, die veel vertellen over onze levens. Met die data kunnen bedrijven hun systemen verbeteren en dus gaat het ook om economische macht.”

Wat is het probleem met al die nieuwe mogelijkheden?
“Technologie is lang gezien als iets vooruitstrevends, maar nu zien we dat er ook veel nieuwe kwetsbaarheden zijn. Die kunnen onze democratie bedreigen. Wat doen we als de technologie onbetrouwbaar is? Wat voor misbruik is er mogelijk met al die data? Vertrouwen we die toe aan China? Zit je dan vast aan Chinese standaarden die ook gebruikt worden om Oeigoeren te onderdrukken? En we weten nog niet wat er in de toekomst allemaal mogelijk is, met de komst van kunstmatige intelligentie.”

Wat kunnen wij doen om die ontwikkelingen in goede banen te leiden?
“Zorg dat je in Europa de interne markt en de veiligheid met elkaar verbindt. Dan hoef je niet iedere keer ad-hoc-beslissingen te nemen. Nu worden de EU-landen uit elkaar gespeeld, dat zie je al gebeuren bij de veilingen voor 5G. Dit moet Europees geregeld worden.”

Kan Nederland een eigen afweging maken, zoals premier Rutte zegt?
“Rutte hamert altijd op het nationale belang, maar je hebt meer kracht en vermogen als je het samen doet. Nederland kan wel een eigen afweging maken, maar op basis van gedeelde Europese criteria. Dan kan niemand zeggen dat we doen wat de Chinezen, willen of juist dansen naar het pijpen van de Amerikanen. Dan worden we geen speelbal van de nieuwe ontwikkelingen.”Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie