Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden zien af van gewilde EU-subsidie voor gratis wifi

vrijdag, 07 juni 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bd.nl/tilburg-e-o/hilvarenbeek-en-reusel-de-mierden-zien-af-van-gewilde-eu-subsidie-voor-gratis-wifi~a14427b2/
6 juni 2019

HILVARENBEEK - Hoge kosten, strenge technische eisen en strikte privacyregels hebben de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden doen besluiten om af te zien van de aanleg van een gratis openbaar wifi-netwerk. De subsidie van 15.000 euro per gemeente die de EU voor het project beschikbaar had gesteld wordt teruggegeven.

De EU stelde vorig jaar in totaal 2.800 ‘vouchers’ ter waarde van 15.000 euro ter beschikking voor de aanleg van gratis wifi. De subsidie was zeer gewild. Meer dan 20.000 gemeenten in Europa schreven zich in voor het WiFi4EU-project. Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden behoorden tot de gelukkigen die een voucher kregen voor de aanschaf van de benodigde apparatuur.

Duurder
Bovenop de gesubsidi­eer­de kosten van 15.000 euro, worden de structure­le kosten voor de komende drie jaar geschat op 10.000 euro per jaar

Na gesprekken met leveranciers hebben de twee gemeenten, die nauw samenwerken in het project, geconcludeerd dat de aanleg van gratis wifi veel duurder uitpakt dan voorzien. Bovenop de gesubsidieerde kosten van 15.000 euro, worden de structurele kosten voor de komende drie jaar geschat op 10.000 euro per jaar. Hier bovenop komen ook nog de eenmalige kosten voor het realiseren van de wifi-verbinding.

Of de gemeenten die hoge kosten niet hadden kunnen voorzien? ,,Van alle instanties die meedingen ontvangt slechts een klein aantal een voucher. Omdat onderzoek naar de eisen en randvoorwaarden een bepaalde tijdsinvestering vraagt, hebben we ervoor gekozen om eerst in te schrijven en pas daarna nader onderzoek op te starten”, zo laat een woordvoerster van de gemeente Hilvarenbeek weten.

De buurgemeenten hebben ook moeite met de hoge technische voorwaarden voor de aanleg van het netwerk. Daarnaast moeten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden rekening houden met strenge privacyregels met betrekking tot het verwerken en opslaan van gegevens.

Behoefte neemt af
Uit gesprekken die beide gemeenten met lokale ondernemers hebben gevoerd, zou ook gebleken zijn dat de behoefte aan wifi-punten afneemt omdat de meeste mensen over een internetabonnement beschikken. Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden wijzen daarbij ook op cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) waaruit blijkt dat ruim 90 procent van de Nederlanders via de eigen smartphone toegang heeft tot internet.


Wel interessant, op 19 maart heb ik (L.V.) in de raadsvergadering van Reusel-de Mierden een lezing gegeven over ''draadloze communicatie en gezondheid''.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie