StopUMTS Logo
how to get rid of moles 
Zoeken
   
Voorlichting
17/07/18Achtergrondinformatie ove
17/07/18Kennisplatform EMV (& Gez
Artikelen
16/07/18Firefighters Suffer Neuro
16/07/18With teen mental health d
16/07/18The inconvenient truth ab
07/07/18'Wifi op speelplaatsen on
30/06/18Countries ban iPads and m
22/06/18SAR waarden, Phones emitt
Berichten Nederland
13/07/18Zelfs VodafoneZiggo-ceo m
10/07/18Update Gemeente Heusden -
09/07/18Ziek door straling: slach
06/07/18Nederlandse providers moe
05/07/18De Omgevingswet en elektr
Berichten België
16/06/18Scherpenheuvel-Zichem: Be
14/06/18Tommelein laat straling d
Berichten Internationaal
17/07/18Frankrijk: PhoneGate scan
11/07/18USA: Berkeley Cell Phone
29/06/18Frankrijk: Appeal for the
28/06/18Ierland: Proposed legisla
Ervaringen | Appellen/oproepen
03/07/18Slimme meter ervaring
28/05/18Stralingsarme werkplek
28/05/18Ervaring in Denemarken
Onderzoeken
12/07/185 G wireless telecommunic
30/06/18Nervous system manipulati
21/06/18Absorption of wireless ra
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
17/07/18De Omgevingswet en elektr
01/06/18Wetgeving hoogspanningsli
15/05/18Brit dad sues Nokia for u
Oproepen
29/06/18Tegenlicht wordt 30% geko
15/06/18Stem voor plan voor een w
24/05/18Lezing in Westerhoven: Sm
Folders
10/09/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
07/07/18E/mail naar alle raadsled
07/07/18E-mail naar de TV redacti
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
Feit of Fictie: Mobiel naast bed is slecht voor je hersenen    
Ga naar overzicht berichten in: Berichten Nederland

Feit of Fictie: Mobiel naast bed is slecht voor je hersenen
dinsdag, 15 augustus 2017 - Dossier: Algemeen


Bron: www.nporadio1.nl/homepage/5303-feit-of-fictie-mobiel-naast-bed-is-slecht-voor-je-hersenen
en voor de video:
www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/420057-feit-of-fictie-telefoon-naast-bed-slecht-voor-je-hersenen
7 aug 2017

Waar ligt je telefoon als je gaat slapen? Hopelijk niet naast het bed. Dat zou namelijk slecht zijn voor je hersenen. Althans, als we Philip Freriks in een aflevering van televisiequiz De Slimste Mens moeten geloven.

Journaliste Angela de Jong is deelnemer aan De Slimste Mens en vertelt dat ze vanwege haar vak wel met haar telefoon naast haar bed móet slapen. Daarop reageert Freriks met: ''Dat schijnt slecht voor je hersenen te zijn.'' Maar is dat wel zo? In Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin vandaag zijn uitspraak.

Geen bewijs

''Vooralsnog klopt de uitspraak niet,'' zegt Monique Beerlage van Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. ''Er wordt veel onderzoek gedaan, daarin zien we soms wel een effect en soms niet. Er is dus geen overtuigend bewijs.''

Al jaren is er een hoop te doen om de straling van mobiele telefoons. In 2011 classificeerde de World Health Organization (WHO) het als mogelijk kankerverwekkend en plaatste de straling in dezelfde categorie als bijvoorbeeld uitlaatgassen.

Toch is er weinig reden om ons zorgen te maken, vindt Beerlage, want er is geen onomstotelijk bewijs voor een negatief effect van mobiele telefoons op de gezondheid. ''Adviesorganen die blootstellingslimieten opstellen zien ook geen reden om lagere limieten te stellen. ''Maar wat de effecten op de lange termijn zijn, blijft vooralsnog lastig vast te stellen: de mobiele telefoon is pas sinds eind jaren '90 voor consumenten toegankelijk. Logisch dus dat er nog geen hard bewijs is voor nare gezondheidseffecten.

Popcorn

In een uitzending van Zembla (''Ziek van je mobieltje'') zegt emeritus hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders het volgende over de afwezigheid van bewijs: “Zo kun je wel elk onderzoek onderuit halen, maar dat wil niet zeggen dat het niet globaal juist is wat er staat. De combinatie van die onderzoeken die dezelfde richting uit wijzen is eigenlijk wel voldoende reden om te zeggen: er is wel iets aan de hand.”

Dat er iéts aan de hand is, blijkt ook wel uit een video waar te zien is hoe er met behulp van telefoons die gebeld worden popcorn kan worden gemaakt. 'Do try this at home', maar zorg voor de zekerheid voor voldoende afstand.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of de uitspraak van Philip Freriks klopt, moet Lammert u schuldig blijven. De uitspraak is ongefundeerd, want nog niet bewezen. Het tegendeel ervan alleen ook niet, dus blijf je telefoongebruik goed in de gaten houden.
Mocht je je nu toch zorgen maken over de straling van je mobieltje, dan zijn hier vijf tips om rekening mee te houden:

. Leg de mobiele telefoon verder weg van het bed of buiten de slaapkamer
. Zet de telefoon op vliegtuigstand (of zet hem helemaal uit), dan is er geen straling meer
. Gebruik de telefoon voornamelijk bij goed bereik en vermijd gebruik in kleine, afgesloten ruimtes
. Gebruik oortjes of een koptelefoon bij het bellen, zodat de telefoon niet tegen het oor gehouden hoeft te worden
. Bel zo min mogelijk in de auto of te trein: bij het reizen met hoge snelheid zoekt de telefoon steeds een nieuwe verbinding en daardoor verhoogt de straling


In het interview komt Monique Beerlage voor, de algemeen secretaris van het Kennisplatform EMV, voor bijna 65% betaald door de telecom- en energiebedrijven. Voor een recent verhelderend interview met Monique, met commentaar, zie:
Artikelen/10711/interview_monique_beerlage_van_het_kennisplatform_emv_afgenomen_door_pim_christiaans .


Een nagekomen artikel:
NRC checkt: ‘Naast je mobiel slapen slecht voor je hersenen’
www.nrc.nl/nieuws/2017/08/15/naast-je-mobiel-slapen-slecht-voor-je-hersenen-12543342-a1570038
15 aug 2017
Liza van Lonkhuyzen

Dat zei tv-presentator Philip Freriks in de quiz De Slimste Mens van vrijdag 4 augustus.

De aanleiding

Angela de Jong, tv-columnist van het AD, moet als journalist altijd bereikbaar zijn, zei ze begin deze maand in tv-quiz De Slimste Mens tegen presentator Philip Freriks. „M’n telefoon ligt naast m’n bed, iedere nacht”, aldus De Jong. Freriks merkte daarna op dat dit slecht voor je hersenen schijnt te zijn. „Als het klopt wat men heel lang heeft geroepen dat je een hersentumor krijgt van veel mobiel bellen, dan ben ik de eerste die ‘m krijgt”, reageerde De Jong. We checken of naast je mobiel slapen slecht is voor je hersenen.

En, klopt het?

Met mobiele telefoons en gezondheid zijn er verschillende dingen aan de hand, zegt een woordvoerder van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid (Kennisplatform EMV). Over het eerste zijn wetenschappers het eens: de telefoon warmt het lichaam een heel klein beetje op door elektromagnetische velden. Opwarming is meestal niet zo’n probleem voor een lichaam, dat gebeurt ook als je in de zon gaat zitten. Maar als het te veel wordt, kun je de warmte niet meer afvoeren en riskeer je bijvoorbeeld koorts. Om dat te voorkomen zijn er in de jaren 90 nieuwe zogeheten ‘blootstellingslimieten’ ingesteld, waarin is afgesproken dat een lichaam maximaal 1 graad Celsius mag opwarmen door elektromagnetische velden. Zo’n opwarming wordt als ongevaarlijk beschouwd en valt binnen de natuurlijke variatie van de lichaamstemperatuur.

„Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld een verband met hersentumoren of andere gezondheidsrisico’s”, zegt de woordvoerder van het Kennisplatform EMV. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deelde de straling van het bellen met mobiele telefoons in bij de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’. De onderzoekers merken op dat er wat aanwijzingen zijn dat deze straling invloed kan hebben op het ontwikkelen van een hersentumor, maar dat het nooit overtuigend is aangetoond. Toeval kan bijvoorbeeld niet worden uitgesloten.

De Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor de overheid, verwijst naar z’n laatste advies, gepubliceerd in juni vorig jaar. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen bewezen verband is tussen langdurig en vaak gebruik van een mobiele telefoon en een verhoogd risico op tumoren in de hersenen. De commissie oordeelt tegelijk dat zo’n verband niet valt uit te sluiten. „Er zijn nog steeds heel weinig gegevens over langetermijneffecten bij mensen. Weliswaar zijn in sommige onderzoeken termijnen van dertien jaar of langer onderzocht, maar over het algemeen werden slechts weinig personen zo langdurig gevolgd”, aldus de Gezondheidsraad. Die beveelt dan ook meer onderzoek aan.

Pas het principe ‘as low as reasonably achievable’ toe, aldus de Gezondheidsraad. In andere woorden: zorg voor een zo laag mogelijke, redelijkerwijs haalbare blootstelling aan straling. „Dat gaat over bellen”, nuanceert de woordvoerder van het Kennisplatform EMV. „Wanneer je de mobiel niet actief gebruikt, zoals wanneer je ligt te slapen, geeft hij veel minder straling af. Hoe verder weg, des te lager de blootstelling.”

Conclusie

Quiz-leider Freriks zei dat naast je mobiel slapen, slecht schijnt te zijn voor je hersenen. Deelneemster Jong stelde dat „men lang heeft geroepen” dat er een verband is tussen hersentumoren en bellen. Over dit laatste zijn aanwijzingen, maar is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs. Noch is dat er van het sneller ontwikkelen van hersentumoren door het slapen naast je mobiel. Toch kan het geen kwaad om de blootstelling aan straling zo laag mogelijk te houden. We beoordelen de stelling dat naast je mobiel slapen slecht voor je hersenen schijnt te zijn in deze context als ongefundeerd.

Naar aanleiding van de conclusie hebben we het volgende commentaar naar de NRC gezonden:

De RF straling van mobiele communicatie, dus ook van mobieltjes en smartphones, is in 2011 door de IARC-WHO ingedeeld in de categorie 2B: mogelijk kankerverwekkend, zie: www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf . Voor de vele maatregelen in andere landen genomen ter bescherming van de bevolking tegen deze straling zie: pdf/Compilatie-RF-straling-2017.pdf .


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer