StopUMTS Logo
how to get rid of moles
Zoeken
   
Voorlichting
15/08/17Antenneregister en Antenn
23/07/17Poster/Flyer: Informat
Artikelen
18/08/175G: Cancer, Cell Phone, W
17/08/17Aardingstechniek kan de g
17/08/17Laagfrequent geluid meten
17/08/17Implantaten: Let op die s
17/08/17WiFi and EM Radiation - T
16/08/17De manier om insecten uit
Berichten Nederland
18/08/17Mobiele netwerken in NL:
15/08/17Facebook groepen en we
15/08/17Feit of Fictie: Mobiel na
03/08/174G netwerk Tele2 dekt 97%
30/07/17‘Thuiszitters’ ziek v
Berichten België
01/07/17Verdubbeling burn-out in
26/06/17Voorstel van resolutie vo
Berichten Internationaal
16/08/17Windows produceert slimme
14/08/17French Polynesia Enacts N
14/08/17UK: Insurance Industry: E
07/08/17Engeland: Smart meters a
Ervaringen | Appellen/oproepen
10/08/17Elektriciteitskabel voor
13/07/17Koppijn en hartkloppingen
12/07/17Der Mann, der im Wald leb
Onderzoeken
11/08/17Noninvasive Deep Brain St
05/08/17The influence of direct m
05/08/17Evaluation of the effect
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
18/08/17InPower Movement: Early r
16/08/17Solution To The 'Smart' M
25/07/17“Small Cell” Bill Wil
Oproepen
09/09/17Lezing in Nijkerk over: E
19/07/17Lezing in Haarlo (Achterh
12/07/17Te koop: huis in Ruurlo;
Folders
10/06/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
10/07/17Brief naar de gemeente C.
14/06/17Mail naar 'De Monitor' na
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
EHS door zonnepanelen    
Ga naar overzicht berichten in: Verhalen

EHS door zonnepanelen
dinsdag, 05 januari 2016 - Dossier: Ervaringen burgers


Bron: e-mail van een lezer
3 jan. 2016


Tegen het einde van de zomer 2015 gaf een stichting voorlichting over zonnepanelen in onze wijk. De stichting kon door gezamenlijk inkopen korting bedingen. Mijn vriendin was geïnteresseerd en ging naar de voorlichtingsavond. Na wat nadenken hebben we besloten op de later opgemaakte offerte in te gaan.

Woensdag 2 september was het zo ver. Het installatiebedrijf kwam de zonnepanelen installeren. Ikzelf ben die dag thuis gebleven. Omdat de elektricien die dag niet kon, zou hij een dag later komen. Die dag zou mijn vriendin thuis werken. Ze zat achter de computer op de eerste verdieping terwijl de elektricien op de zolder bezig was met het aansluiten van de omvormer. Op een bepaald moment voelde mijn vriendin zich enorm beroerd. Ze werd duizelig, misselijk, er ontstond een piep in haar hoofd en ze kreeg hartkloppingen. “Zo, die werkt!”, klonk het van een verdieping hoger. Mijn vriendin gaf nog aan dat ze zich niet lekker voelde, maar daar had de elektricien nog nooit van gehoord en hij vertrok.

Het gevoel van duizeligheid zakte weliswaar iets, maar ging niet weg. Sterker nog, ’s nachts werd het erger, veel erger. Het werd zelfs zo erg dat ze dingen begon te zien die er niet waren. Gelukkig had de elektricien een soort van aardlekschakelaar tussen de omvormer en ons elektriciteitsnetwerk gezet, dus de omvormer kon ‘uit’. Dat hebben we de eerste nacht al gedaan. Het scheelde flink, maar het scheelde niet genoeg.

Omdat we op dinsdag op vakantie zouden gaan, namen we op vrijdag (na de eerste nacht dus al) contact op met het bedrijf die de panelen had laten installeren. Ze herkenden de klachten niet, maar wekte wel de indruk mee te willen denken. We leerden dat de omvormer een magnetisch veld produceert en misschien dat mijn vriendin daarvoor gevoelig zou kunnen zijn. Het advies was om de omvormer uit te zetten, weer aan te zetten als we op vakantie gingen en te kijken of een week rust de tolerantie voor het magnetische veld zou herstellen.

Het weekend was een hel. Ook met de omvormer ‘uit’ kon mijn vriendin niet in huis zijn. Overdag niet (vooral niet als de zon scheen, de zonnepanelen ‘doen’ dus ook iets), maar ook ’s nachts niet (blijkbaar ‘doen’ de panelen dan ook nog iets). Slapen was er niet bij en de tijd dat we het huis niet ontvlucht waren, zochten op het internet naar mogelijke verklaringen.

Op vakantie ging het iets beter. Ondanks de afwezigheid van zonnepanelen, wifi en zelfs GSM-palen, bleef mijn vriendin slaapproblemen hebben door een piep/ruis in haar hoofd en duidelijke overgevoeligheid voor allerlei stralingen. Zodra we ergens kwamen was wel een GSM-paal stond of waar wifi was, kwamen de klachten terug.

Wat meer was, toen we thuis kwamen, voelde ze buiten de voordeur al dat de omvormer onmiddellijk uit moest (en later hoorden we dat onze buren tijdens onze vakantie amper hebben geslapen en daarna weer beter!). Om uit te sluiten dat het aan onze eigen installatie lag (de omvormer (want daar blijkt een hoop keuze in te zijn) of de aansluiting van de panelen), is mijn vriendin op bezoek geweest bij kennissen die ook zonnepanelen hebben. Dit bezoek maakte duidelijk dat de zonnepanelen zo snel mogelijk van het dak moesten. Waar het bedrijf dat de panelen eerst nog sympathiek leek, hielden ze nu de boot af. Uiteindelijk is afgesproken dat ze panelen terug zouden nemen, dat we voor de omvormer een kleine vergoeding zouden krijgen, maar dat het arbeidsloon van het installeren en de-installeren voor ons zouden zijn. Dat was toch ruim de helft van het totaalbedrag uit de offerte! Mijn vriendin had (begrijpelijk) geen zin om langer te onderhandelen, dus de afspraak voor het weghalen van de panelen werd gemaakt.

Inmiddels zijn we bijna vier maanden verder. We weten ondertussen aardig wat van EHS, verschillende soorten straling, van stralings-absorberende stenen, van “bio-resonantietherapie” en kennen we verhalen van mensen met vergelijkbare problemen (niet noodzakelijk ontstaan door zonnepanelen). Zowel haar huisarts als haar bedrijfsarts hebben haar echter afgewimpeld, een neuroloog ontkent de oorzaak van de klachten. Uit de reguliere medische hoek valt dus weinig soelaas te verwachten. Vandaar de bio-resonantie-therapie waarvan de werking in elk geval niet overduidelijk is. Maar mijn vriendin zit wel nog altijd in de ziektewet! We hebben onze dect-telefoon al vervangen door een ‘ouderwetse’, dimmers zijn vervangen door gewone lichtschakelaars, wifi gebruiken we bijna niet meer. Waar minder makkelijk iets aan te doen is, is dat ze niet (lang) achter een computer kan zitten (vandaar ook de ziektewet), zelfs niet met een zogenaamd “aarde matje”. (Ja ja, er gaat een nieuwe wereld open.)

Buiten zijn helpt (wel de hoogspanningskabels proberen te mijden), vooral de nabijheid van bewegend water. Het begint erop te lijken dat mensen een soort van tolerantie/weerstand hebben ten aanzien van straling en dat de zonnepanelen die tolerantie bij mijn vriendin zo overhoop hebben gehaald dat het een tijd gaat duren voor deze weer op een niveau is dat ze niet van elke persoon die data verstuurt met zijn/haar telefoon steken in haar hoofd krijgt en dat niet elk magnetisch veldje een gevoel van misselijkheid oplevert. Het is ook nog niet in te schatten wanneer (en of) ze ooit (volledig) terug zal keren in haar kantoorfunctie.

Dat is toch een onverwachte en ongelukkige draai aan een situatie waarin we dachten iets goeds te doen…

Afzender bij StopUMTS bekend

Een duidelijk verhaal en niet het eerste wat zonnepanelen betreft. De boodschap: zeker niet zo maar laten installeren. In ieder geval informatie bij specialisten op ons gebied inwinnen, zoals bij:
www.vemes.nl/leden/ . vereniging van meetspecialisten,
Wat de bioresonantie betreft, die hierboven genoemd is, daar staan we sceptisch tegenover. We kennen geen ervaringsverhalen van EHS-ers die daarmee geholpen zijn.Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer