StopUMTS Logo
how to get rid of moles
Zoeken
   
Voorlichting
24/05/17Meetspecialisten, meet
14/05/17Belpomme: website van ...
Artikelen
27/05/17Municipal fiber optic net
27/05/175G Telecomm Radiation the
24/05/17Interview Monique Beerlag
23/05/17Electromagnetic Hypersens
23/05/17Children and EHS (Joli
23/05/17How Cellphones Can Cau
Berichten Nederland
25/05/17Lymepatient beoordeelt zo
25/05/17Kan het College van de Me
24/05/17Energie besparen wordt ma
23/05/17Piek in melding asbestsla
22/05/17Lezing over gevaren bij d
Berichten België
24/05/17Wordt Brussel de eerste s
06/04/17Overgevoelig aan straling
Berichten Internationaal
27/05/17USA: The Alzheimer's deat
27/05/17USA: Health Advocates Wan
27/05/17USA: New records show how
24/05/17Slimme meter ellende in E
Ervaringen | Appellen/oproepen
27/05/17Getuigenis - borstkanker
17/05/17Being Electrosensitive (i
28/04/17Zoektocht van een elektro
Onderzoeken
27/05/17Diabetis 1: Radiation fro
27/05/17Mobile phone use and risk
21/05/17How Wireless Technologies
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
30/04/17Belasting advies: afscher
27/04/17Another Italian brain tum
21/04/17Italian court rules mobil
Oproepen
12/06/17Lezing in Sommelsdijk (Go
19/05/17Lezing Straling en Gezond
09/05/17Lezing in Epe (Gelderland
Folders
10/04/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
21/05/17Brief naar de Koning
21/05/17Brief naar de Fractievoor
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
Ervaringsverhaal uit onverdachte bron! (Upd. met aanvullling)    
Ga naar overzicht berichten in: Verhalen

Ervaringsverhaal uit onverdachte bron! (Upd. met aanvullling)
dinsdag, 10 november 2009 - Dossier: Ervaringen burgers


Bericht oorspronkelijk geplaatst 8 nov. 2009
Updated met aanvullend commentaar 10 nov. 2009

Bron: Tweakers.net 7 nov. 2009
Onderstaande brief, ook interessant i.v.m. productaansprakelijkheid, verscheen op Tweakers.net:

Bron: Tweakers.net 7 nov 2009

Meer straling op een nokia dan op een HTC Hero?

Beste Tweakers,

Wij wonen recht tegen over een zendmast, sinds de UMTS is aangesloten heeft mijn zusje last van vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Mijn vader heeft toen afscherm-maatregelen genomen (HR++ Glas, hoogfrequent-straling dempende verf enz) en sindsdien heeft zij geen last meer. Het schijnt dat sommige mensen er gevoeliger voor zijn dan andere. Ik bijvoorbeeld heb er totaal geen last van en vond het daarom ook moeilijk te geloven, net als meer mensen.

Thuis hebben wij een hoogfrequentmeter om te zoeken naar bronnen van (schadelijke)straling. Bij ons binnen geeft de meter zo goed als niets aan maar zodra mijn moeder haar Nokia 1600 aan doet slaat dat ding op tilt. Uit voorzorg staat deze mobiel binnenshuis ook uit. Ook omdat het huis zo is afgeschermd dat je de straling 3x kaatsend op je bast te verduren krijgt.

Vorige week heb ik een HTC Hero gekocht. maar deze zend heel erg weinig straling uit, zelfs met HSDPA aan met een radio stream is de straling zowat verwaarloosbaar.

Het scheen iets te maken te hebben met het SAR level.

quote:
Specific absorption rate (SAR) is a measure of the rate at which energy is absorbed by the body when exposed to a radio frequency (RF) electromagnetic field. It is defined as the power absorbed per mass of tissue and has units of watts per kilogram. SAR is usually averaged either over the whole body, or over a small sample volume (typically 1 g or 10 g of tissue). The value cited is then the maximum level measured in the body part studied over the stated volume or mass.

Voor de Nokia 1600 (van me moeder) is het SAR level 0.82W/kg
Voor mijn HTC Hero is het SAR level: Het hoofd 0.7W/kg en op het lichaam 1.1W/kg

Dit is dus mijn vraag. Hoe kant het dat de meter op tilt slaat van het nokia'tje en geen krimp geeft van mijn HTC Hero? Moet ik wel naar het SAR level kijken of heeft iets anders hier invloed op?

Ik hoop dat jullie me wat meer kunnen uitleggen
Bij voorbaat dank

Banaan   

Voor het origineel met discussie en daardoor een aanvullend ervaringsbericht zie:
gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1377449 .

Uit bovenvermelde discussie een (technisch) ervaringsverhaal van een deskundige:

De Nokia 1600 is een GSM900/1800 toestel. Dit toestel kan dus uitsluitend verbinding maken met een GSM900 of GSM1800 netwerk (Alle Europese netwerken). Het toestel kan dus geen verbinding maken met GSM netwerken die op andere frequenties zitten (zoals Noord-Amerika met GSM1900 en Latijns-Amerika met GSM850). Ook kan de Nokia 1600 niet verbinden met een UMTS netwerk.

De HTC Hero, wat een relatief nieuw toestel is, kan verbinden met alle GSM netwerken (850/900/1800/1900) en UMTS netwerken op basis van HSPA/WCDMA (Europese Variant). Er zijn andere varianten zoals TD-CDMA, een variant van UMTS dat wel gepulseerd is maar in Europa niet gebruikt wordt.

Een GSM signaal is gepulseerd. Dit betekent dat de zender abrupt wordt in- en uitgeschakeld. Dit wordt gedaan zodat er meerdere gesprekken op dezelfde frequentie kunnen worden gevoerd door gebruikers na elkaar te laten zenden.
De toon die je van je GSM af hoort komen wanneer je deze in de buurt van een meetapparaat houdt is 216 2/3 Hz en is het aantal keren dat de zender van het GSM toestel ingeschakeld wordt. Maar omdat het GSM signaal vrij sterk en gepulseerd is is vaak een slecht afgeschermde versterker al genoeg om dit te horen.
Dit werkt overigens ook bij de masten. Als je nog ergens een oude goedkope walkman hebt moet je maar eens in de buurt van een GSM mast gaan staan en deze inschakelen. Je zult dan het gesnerp van de mast horen.

Ook andere gepulseerde zendtechnieken zoals WiFi, bluetooth, DECT en C2000 kun je zo eenvoudig hoorbaar maken hoewel met WiFi en bluetooth enigszins moeite gedaan moet worden omdat het vermogen relatief laag is. Maar ook hiervan kunnen mensen veel last hebben. Vermogen blijkt namelijk niet de hoofdreden te zijn. De structuur van het signaal is veel belangrijker.

De structuur is dan ook de reden waarom veel mensen vooral van UMTS WCDMA last hebben. Dit signaal is echter niet gepulseerd. Het heeft wel een pulserend karakter vanwege de manier waarop de informatie in het signaal wordt verwerkt maar het schakelt niet zoals GSM de zender in en uit. Wel stuurt een WCDMA toestel het zendvermogen constant bij. Dit is in een CDMA netwerk nodig is omdat gebruikers allemaal door elkaar zenden, en niet na elkaar of op verschillende frequenties zoals bij GSM. Als één gebruiker veel harder zou zenden dan alle andere gebruikers dan worden deze overstemd en zal hun gesprek/dataverbinding wegvallen.

Dit bijsturen van het zendvermogen zorgt voor variaties tussen de 0 en 100 Hz. Dit is waarschijnlijk de hoofdreden waarom mensen zo'n last hebben van UMTS maar er zijn nog andere aspecten waarover discussie gevoerd wordt of deze geen grotere rol spelen. Een WCDMA UMTS signaal kun je dan ook alleen goed beluisteren met een subwoofer omdat gewone luidsprekers deze lage frequenties niet goed kunnen weergeven. De luidsprekers die in hoogfrequent meters zitten zijn vaak al helemaal niet in staat frequenties onder de 100 Hz weer te geven omdat ze daar te klein voor zijn.

Het enige van WCDMA UMTS dat enigszins gepulseerd mag worden genoemd zijn de organisatiepulsen. Deze worden namelijk 1500x per seconde verstuurd met maximaal vermogen om alle apparaten in het UMTS netwerk te synchroniseren. Bij het meten van een WCDMA UMTS mast met weinig dataverkeer is deze toon dan ook waar te nemen met een hoogfrequente meter. Bij veel gesprek/dataverkeer zullen deze ''pulsen'' echter overstemd worden. Deze ''pulsen'' zul je nooit van een UMTS toestel af horen komen.

De SAR waarde zegt dus helaas weinig. Ik ben zelf ook gevoelig voor straling maar heb vreemd genoeg relatief weinig last van GSM toestellen terwijl die met een hoog vermogen zenden. Van andere zendtechnieken zoals WiFi, DECT en UMTS heb ik behoorlijk veel last maar bluetooth spant de kroon ondanks dat bluetooth met het laagste zendvermogen van allen werkt. Dit komt door de opbouw van het signaal. Ik moet wel in de buurt zitten van een dergelijk toestel maar als iemand met bluetooth ingeschakeld in de buurt van mij zit merk ik dit meestal na enkele minuten. In openbare ruimtes heb ik dan ook problemen omdat veel mensen hun bluetooth aan hebben staan en ik me dan niet goed meer kan concentreren.

Ik deel deze mening overigens met alle andere elektrogevoeligen die ik ken. Zo blijkt dat alleen vermogen heel weinig zegt. Anders zouden we dood moeten neervallen bij de analoge radio en televisie masten maar dat is dus niet zo omdat deze een heel ander signaal uitzenden.

Dit wil niet zeggen dat wanneer je er geen last van hebt het ook niet schadelijk is. Er zijn talloze verhalen bekend van mensen die meer dan 10 jaar veelvuldig gebruik hebben gemaakt van een GSM toestel, hier nooit ''last'' van hadden maar wel een hersentumor hebben ontwikkeld. In die zin kan dus wel gesteld worden dat een hoger vermogen altijd slechter is. Maar je kunt techniek A niet zonder meer met techniek B vergelijken puur en alleen op basis van vermogen.

Maar even een vereenvoudigd samengevat antwoord op je vraag; De Nokia 1600 kun je horen omdat deze op het GSM netwerk zit en een gepulseerd signaal uitzendt. De HTC Hero zit waarschijnlijk op het WCDMA MTS netwerk en zendt dus geen gepulseerd signaal uit. Echter kan deze dat wel uitzenden. In het menu is meestal wel een optie te vinden om 3G uit te schakelen zodat alle 3G protocollen zoals UMTS niet meer gebruikt worden en het toestel geforceerd wordt om gebruik te maken van een beschikbaar 2G netwerk zoals GSM.


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer