StopUMTS Logo
how to get rid of moles 
Zoeken
   
Voorlichting
18/09/17EHS en toch een smartphon
01/09/17WiFi vrije scholen (kaart
Artikelen
20/09/17IoT 5
20/09/17Harmonische vervorming
20/09/17Vitamin B17: The Greatest
19/09/17Burn-out (toename)
19/09/17Schildklierkanker, toenam
18/09/17What science knows about
Berichten Nederland
28/09/17Nieuw boek: DE DRAADLOZE
20/09/17Ruimte in de ether voor 5
20/09/17De Impact-Academy en onze
18/09/17Vereniging tegen de Kwakz
17/09/17Hoe gevaarlijk is 5G?
Berichten België
01/07/17Verdubbeling burn-out in
26/06/17Voorstel van resolutie vo
Berichten Internationaal
20/09/17USA: nieuwe 5G ellende: D
19/09/17USA: De jongeren van nu g
19/09/17USA: 5G opponents launch
18/09/17SB 649 Passes California
Ervaringen | Appellen/oproepen
18/09/17WiFi 2,4 GHz en 5 GHz; ee
18/09/17''Why I Don't Have a Mobi
14/09/173G naar 4G
Onderzoeken
20/09/17National Toxicology Progr
08/09/17Anxiety-like behavioural
07/09/17The mere presence of your
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
19/09/17USA situatie: WOZ waarded
10/09/17Rechter: Staat moet lucht
31/08/17InPower Movement: Early r
Oproepen
29/11/17Raadsmarkt ZENDMASTEN &
11/11/17Cursus ‘Straling meten
29/09/17EHS regionale contactdage
Folders
10/06/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
10/07/17Brief naar de gemeente C.
14/06/17Mail naar 'De Monitor' na
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
Bluetooth belooft vloedgolf aan draadloze toestellen. Auto wordt privé-magnetron.    
Ga naar overzicht berichten in: Berichten Belgie

Bluetooth belooft vloedgolf aan draadloze toestellen. Auto wordt privé-magnetron.
vrijdag, 23 december 2011 - Dossier: Berichten Belgie


Bron: Het Nieuwsblad 22 dec. 2011

Bluetooth belooft vloedgolf aan draadloze toestellen

Auteur: Bart Moerman

De komende maanden komt een vloedgolf aan toestellen op ons af die draadloos communiceren met onze smartphone of computer. Bluetooth heeft haar versie nummer vier uit, en die verbruikt zo weinig energie dat zo'n draadloos zendertje probleemloos in alles en nog wat kan worden gestopt.

'We zijn erin geslaagd een Bluetooth-zendertje te maken dat bijzonder weinig energie verbruikt', zegt chief marketing officer Suka Jawanda, de nummer twee van Bluetooth. 'Daardoor is het plots mogelijk om veel meer apparaten draadloos te laten communiceren met een smartphone of een pc.'

De voorbije weken al verschenen verschillende toestellen die gebruik maken van de nieuwe technologie. In de loop van volgend jaar verwacht Jawanda een ware vloedgolf. 'Ik denk dat we echt een revolutie ontketenen hiermee, en dat we nog maar de eerste ontwikkelingen daarvan zien.' Zeker de gezondheidssector kan voordeel doen met de nieuwe toestellen. Jawanda geeft een persoonlijk voorbeeld. 'Mijn moeder heeft suikerziekte en moet zich elke morgen in de vinger prikken om haar suikerspiegel te meten. In theorie moet ze de resultaten noteren en die om de drie maanden aan de dokter tonen, maar ze vergeet dat altijd. Tegenwoordig heeft ze zo'n toestel met Bluetooth dat de resultaten rechtstreeks opslaat. De dokter leest die van haar smartphone als ze op controle gaat.. Wellicht komt er een moment dat de computer bij de dokter alarm slaat wanneer ze een slechte suikerspiegel heeft, en hij haar dan belt om haar te verwittigen.'

Ook in de autoindustrie ziet Jawanda een grote toekomst: 'We zullen alle draadjes van sensoren naar de boordcomputer overbodig kunnen maken: je zal gewoon op je gsm kunnen zien voor je instapt dat je linkerband versleten is, de olie ververst moet worden en het rechter lampje niet meer brandt. 'Tegelijk bespaar je ook veel gewicht.'

De verwarming in huis zal ook efficiënter kunnen met draadloze thermometers en thermostaten. In tv-toestellen zal Bluetooth infrarood vervangen voor de afstandsbediening.

Uw BMW leest uw mails voor
BMW heeft van haar nieuwe auto's van de 6-reeks rijdende kantoren gemaakt, met dank aan de nieuwe Bluetooth. Niet alleen kan u mails, sms'jes of memo's op uw boordcomputer halen, maar ze desgewenst ook laten voorlezen. Uw autoradio heeft tegelijk ook toegang tot de muziek op uw smartphone.
In de toekomst willen de autofabrikanten een hoop bedrading vervangen door Bluetooth. Ze denken dan vooral aan sensoren die de bandendruk, het oliepeil en de kwaliteit van de olie of de slijtage van de remblokjes meten. Zo krijgt u op uw smartphone een mooi rapport van uw auto gepresenteerd, dat u eventueel ook naar uw garagist kan sturen.

Uw computer kent uw hartslag

Ook een reeks medische toestellen wordt verwacht. Een eenvoudige hartslagmeter met Bluetooth is nu al op de markt: u kan het toestel omdoen terwijl u loopt of fietst, en de gegevens doorsturen naar uw smartphone, uw computer, of zelfs naar die van uw dokter of uw coach.

Iets gelijkaardigs bestaat voor patiënten met suikerziekte. Zij moeten elke dag met een prikje hun suikerspiegel meten. Met het nieuwe toestel worden deze resultaten rechtstreeks in de computer ingeladen zodat de patiënt geen logboek meer moet bijhouden.

Op termijn lijkt het zelfs mogelijk dat de resultaten live naar de dokter gaan, die dan door zijn computer verwittigd wordt als er iets fout zit met de suikerspiegel.
Maar ook thermometers enz. zijn in de maak.

Uw MP3 houdt uw sportprestaties bij

Motorola heeft een ingenieus nieuw fitnesstoestel uit: een MP3-speler met ingebouwde gps, plus oortjes die tegelijk als hartslagmeter dienen. Joggers kunnen gewoon naar muziek luisteren terwijl ze lopen, maar achteraf het afgelegde circuit, de tijd én de hartslag doorsturen naar de smartphone of de computer. Achteraf kunnen ze dan precies de evolutie van hun prestaties volgen, of die zelfs gewoon doorsturen naar Facebook of Twitter.

Uw sleutelhanger weet uw gsm liggen (en omgekeerd)

Texas Instruments heeft een nieuwe sleutelhanger ontwikkeld die met uw gsm kan praten dankzij Bluetooth. Zo kunt u met uw sleutelhanger de gsm doen rinkelen als u het ding voor de zoveelste keer niet terugvindt.
Omgekeerd werkt het ook: uw zoek geraakte sleutels biept u eenvoudig op met de telefoon.

Uw gsm zet uw uurwerk juist

Casio heeft een paar nieuwe uurwerken uit die 'slim' geworden zijn dankzij Bluetooth. Zo kunt u ze met uw gsm juist zetten, zelfs als u van tijdszone verandert. Het uurwerk verwittigt u ook als er sms'jes of oproepen binnenkomen op uw gsm. Door op een knopje op het uurwerk te duwen stopt u ook het rinkelen.

Voor het originele artikel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GBK3JUPFR .


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer